DÜNYA GIDA GÜNÜ BASIN BİLDİRİSİ 16 EKİM 2019
TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ
DÜNYA GIDA GÜNÜ
BASIN BİLDİRİSİ
16 EKİM 2019
Gıda en temel insan hakkıdır.
Yönetenlerin başta gelen
görevleri gıda güvenirliğini ve güvenilir gıdaya insanların her zaman
erişebilmelerini sağlamaktadır.
Dünyada bir milyarın üstünde
insan açlıkla mücadele etmektedir. Halihazırda dünyada yeterli gıda olmasına
rağmen gıdaya erişimde ülkeler, halklar ve ekonomik statülerine göre
dağılımında sorunlar vardır.
Gıda güvenirliği açısından gıda
maddeleri üretimi doğa şartlarının (hava, su, toprak) bir ürününüdür. Bu
nedenle gıda maddesi ister bitkisel ister hayvansal kökenli olsun çevrenin
doğanın yakın etkisi altında bulunmaktadır.
Doğa
ve gıdalar hızlı nüfus artışı, sağlıksız kentleşme, sanayileşme sonucu oluşan atık
ve artıkların çevreye bırakılması ve uygulanan işleme teknolojileri sonucu
kirlenmektedir. Bu etkilenmelerden ortaya çıkan risklerle ilgili çalışmalar
yapılmamıştır.
Ülkemiz
insanı öngörüsüz politikalardan dolayı et yiyemez hale gelmiştir. Hayvancılık
konusundaki politika ithalat dışına çıkarılamamış, hala alt yapı ve hayvan
üretim hamlesi ile ilgili tedbirlere ve politikalara başlanılmamıştır.
Ülkemiz
de 2 milyon kişi açlık sınırının altında, içinde bulunduğumuz yılda nüfusumuzun
%53 ü gıdasından tasarrufa giderek 40 milyon insan yetersiz beslenmektedir.
Çocuk ölümlerinde ciddi bir düşüş gözlense de oran hala yüksek. 5 yaş altı
çocukların %30 unda görülen ishal yaygın bir hastalık. Belli besinlerin
yokluğundan kaynaklanan hastalıklar 5 yaş altı, okul öncesi dönemdeki ve doğum
çağındaki kadınlarda sorunlar devam etmektedir.
Ülkemiz
tarımsal ve gıda politikaları milletimizin ihtiyacına ve stratejik
planlamalarımıza bağlı olarak planlanması ve uygulanması kaçınılmazdır.
Gıda
denetiminde yetkili Tarım ve Orman Bakanlığı’na, sorumluluğunu yürütebilecek
düzeyde eleman alınmalı, denetim ve kontrole yönelik alt yapı eksiklikleri
giderilmelidir. Tüketici, gıda konusunda doğru bilgilendirilmeli, Bakanlığın
alt yapı çalışma gruplarında tüketici, üretici, sanayici, meslek örgütü oda ve
derneklerini temsil eden sivil toplum örgütleri de yer almalıdır.
Kayıt
dışılık tüm yetkili kurumların işbirliği ile engellenmeli, gıda işletmelerinin
tümü kayıt altına alınmalı, gıda denetiminde “Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenilirliği”
ilkesi hayata geçirilmelidir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Fehmi
KİRAZ
Genel
Başkan
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri
Birliği