KIRMIZI ET BASIN BİLDİRİSİ 31 MAYIS 2016

KIRMIZI ET BASIN BİLDİRİSİ 31 MAYIS 2016

TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ
KIRMIZI ET
BASIN BİLDİRİSİ
31 Mayıs 2016
Bilindiği üzere 2015 verilerine göre yıllık kırmızı et üretimimiz 1 milyon ton, tüketimimiz ise 1.3 milyon ton’dur.
Açığımız %30 dur ve bu açığı ithalat yoluyla karşılamaktayız. Açığı kapatmak için ithalat yolu seçilirken, hayvancılık kapasitemizin artırılması, üretimin fazlalaştırılması için 3 ila 10 yıllık ölçekte planlamalar yapılmalıdır. Girdi maliyetlerini düşürecek, özellikle küçük aile işletmeciliğini etkin bir şekilde destekleyip, regülasyon mekanizmasının da sağlıklı kurulup işletmesiyle kırmızı et sıkıntımızı 3 ila 10 yıllık ölçekte çözebileceğiz.
Kırmızı et fiyatları Sn Bakanın fiyat belirlemesiyle olmuyor maalesef. Etkin çözümler üretilmelidir.
Ramazan ayına gireceğimiz şu günlerde kıymalık dana ve kuzu etinde son 1 aydır %3-5 oranında yükseliş görülmekte, özellikle Ramazan ayında bu yükselişin %10’lara kadar olacağı düşüncesindeyiz.
Bu artışların önünü kesebilecek argümanları Tarım Bakanlığının bir an önce ortaya koyması gerekmektedir.
Kamuoyuna saygılarımızla…
Fehmi KİRAZ
Yönetim Kurulu Adına
Genel Başkan