“Önümüzdeki yıllarda insanların temel iki gereksinimi olacaktır. Bunlar; gıda ve enerjidir “
İÇÖZ konuşmasında mesleğin dünü ve bugünkü durumu ile ilgili tespitlerde bulundu. Artan Ziraat Fakülteleri sayısından ve Ziraat Fakültelerinden ayrılan bölümlerden bahseden İçöz: “Ancak; her türlü organik madde üretimi olan tarımın, eğitim ve öğretiminde de bir bütünlük arz etmesi ve bitkisel üretimden hayvansal üretime ve hayvancılığa, gıdadan su ürünlerine, mekanizasyondan, toprak, su ve bitki korumaya, ürünlerin işlenmesi ve değerlendirilmesine, kadar tam bir bütünlük göstermesi şarttır. İşte bunun için de bir tarım üniversitesine ihtiyaç vardır. Bütün eğitim, öğretim ve ar-ge faaliyetlerinin aynı yerleşke içinde olması, tarımda ve tarım eğitim öğretimindeki erken cumhuriyet dönemindeki başarıları tekrar getirebilecektir” dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın çıkarttığı mevzuat ve ortaya koyduğu uygulamalar ile mesleğe bakış açısı ile meslek hak ve yetkilerinin diğer mesleklerle paylaştırıldığına dikkat çeken İÇÖZ, “13 Haziran 2010 tarihli 5996 Sayılı ‘‘ Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’’ resmi gazetede yayınlanmış ve kanunun tamamı 13 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Önceden beri uygulanan “20 beygir üzeri motor gücü bulunan gıda üreten işyerlerinde ziraat mühendisi çalıştırmak” zorunlu iken, yeni kanunda “30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi ve kimyager çalıştırırlar” denmektedir. Bu kanunla sorumlu Gıda Yöneticisi” olarak istihdam edilen 7-8 bin Ziraat Mühendisi’nin 5 bine yakını işsiz kalacak ve en az 10 bin ekmek fırını ve bir o kadar pasta ve unlu mamul üreten gıda işletmesi bu ziraat mühendisleri tarafından denetlenemeyecektir” dedi.
Ziraat Mesleğinin önemine değinen İÇÖZ, “Önümüzdeki yıllarda insanların temel iki gereksinimi olacaktır. Bunlar; gıda ve enerjidir “ dedi.
İÇÖZ konuşmasının son kısmında, Halkalı Ziraat Okulunun 357.200 dönüm arazisinin, hükümetten ve hükümete yakın çevrelerin kurucusu olduğu bir vâkıfa üniversite yapılmak üzere 10 yıllığına kiraya verilmesine tepki göstererek, “Bu durumun kabul edilemeyeceğini, buranın misyonuna uygun şekilde bir müzeye çevrilerek korunması gerektiğini" ifade etti.
Törende; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK, Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Çağatay ZİNCİRLİOĞLU, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan TUNCER, TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum BURAK, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal TALUĞ ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın ÇAĞLAR da birer konuşma yaptı.
http://www.abbasguclu.com.tr/haber/halkali_ziraat_okulu_kiraya_verilemez.html