ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİNİN DURUMU VE GELECEĞİ İLE İLGİLİ NELER YAPILABİLİR ?
10 Ocak 2010 tarihinde zirai öğrenimin 164.yılını kutlamaktayız. 164 yılda ziraat mühendisliği bilimi nerden nereye geldi. Bugün itibari ile mesleğimizin sorunları nedir? Mesleğimize bakış açısı nasıldır? İnsanın sağlıklı yaşaması şüphesiz sağlıklı gıda ile mümkündür. İnsanların son yıllarda sağlıklı gıda teminine ilişkin bilinçlenmesi ve bu konunun son zamanlarda kamuoyunu sıkça meşgul ediyor olması, beraberinde ziraat mühendisliği mesleğini yeniden gündeme taşımıştır. Diğer taraftan gerek sanayiye sağladığı hammadde gerekse sağladığı istihdam açısından tarımın tartışılmaz bir yeri bulunmaktadır. Üretimden tüketime olan süreçte, sağladığı istihdamda bilimsel anlamda ziraat mühendisliğinin yeri ve önemi gereği kadar anlaşılabilmekte midir? Ziraat Mühendisleri sahip oldukları bilgi ile bu yeri gereği gibi doldurabilmekte midirler? Bütün bunların gerçekçi bir şekilde muhasebesinin yapılması gerekmektedir.
Ziraat mühendisliği mesleğine katkıda bulunacağı inancıyla; Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği şubeleri, temsilcilikleri ve konu uzmanları ile 4-6 Aralık 2009 tarihinde 2009 yılı tarım politikalarının değerlendirilmesi ve “Ziraat Mühendisliği Mesleğinin Durumu ve Geleceği ile İlgili Neler Yapılabilir?” konulu çalıştay düzenlenmiştir.
Çalıştayın “Ziraat Mühendisliği Mesleğinin Durumu ve Geleceği ile İlgili Neler Yapılabilir?” konulu çalışma grubunda bazı tespitler ve kararlar alınmıştır;
MESLEĞİN EĞİTİM SORUNLARI VARDIR;
Siyasilerin, siyasi nedenlerle Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde gereğinden fazla ziraat fakültesi açmaları, Ziraat fakültelerine alınan öğrenci sayısının fazlalığı, ziraat fakültelerinde tüm bölümlerin bulunması isteği, ziraat fakültelerine gelen öğrenci profili, fakültelere yeni bölümler açılacaksa, uygulama alanı, laboratuvar ve kadro standardı getirilmeli ve bunlar sağlanmadan bölüm açılmamalıdır, uygulama eksikliğini gidermek için staj süresinin ve uygulama derslerinin artırılması, yabancı dil eğitimine önem verilerek gerekli altyapı sağlanarak hazırlık sınıfları konulmalıdır.
İSTİHDAM SORUNLARI VARDIR;
Tarım konularında çok parçalılık giderilerek tarımı ilgilendiren tüm konular Tarım ve Köyişleri Bakanlığı sorumluluğu altında toplanmalıdır, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda tarım eğitimi almayan kişilerin tarım hizmetlerinde idareci olmamalıdır, İdari konularda görev tanımları net bir şekilde belirlenmelidir, idareciler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın çeşitli idari hiyerarşi kademelerinden geçmelidir, uygulanan yanlış tarım politikaları sürekli olarak istihdam problemine yol açmaktadır, ziraat mühendisliği konularına giren her alanda ziraat mühendislerinin imzası zorunlu hale getirilmelidir, meslektaşlarımızın kendi istihdam alanlarını kendileri oluşturmak için özel şirketlerin kurulmasında kolaylıklar sağlanmalı ve desteklenmelidir, hazine arazilerinin ziraat mühendislerine işletme hakkının verilmesi, kiralanması ve düşük faizli kredilerin verilmesi konusunda uygulamaların yapılması, özel sektöre yönelik eleman yetiştirme modeline geçilmelidir.
Kamuoyuna saygılarımla…
Fehmi KİRAZ
Genel Başkan
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği