TARIM SEKTÖRÜ, ÜLKEMİZ İÇİN VAZGEÇİLMEZ VE STRATEJİK BİR SEKTÖRDÜR

TARIM SEKTÖRÜ, ÜLKEMİZ İÇİN VAZGEÇİLMEZ VE STRATEJİK BİR SEKTÖRDÜR

Biz Türk çiftçisinin temel sorunu olarak üretim girdilerindeki maliyetlerin yüksek olması buna karşılık hükümetin Türk çiftçisine zamanında ve yeterli destek vermediğini görüyoruz. Ama her şeye rağmen, Türk çiftçisi yine üretmeye devam etmektedir. Fedakârlığa, feragate devam etmektedir.  Tarımın girdilerinden, bir sosyal maliyet olarak vergi alınmamasını istiyoruz. Tarımın girdilerinden devlet vergi almadığı takdirde çiftçimiz uluslar arası piyasada rekabet etme şansını yakalayacaktır. Ucuza mal edip ucuz fiyata satabilecektir. O zaman yoğun üretim imkanı da bulacaktır. Kuzeyimizde 250 milyonluk ve tarım ürünleri üretemeyen bir pazar var. Bu pazarın ihtiyacını Türkiye karşılayabilir ama bu girdi fiyatlarıyla karşılayabilmesi mümkün değildir. Atalarımızın kanlarıyla vatanlaştırdıkları bu toprakların vatan olarak kalabilmesi için alın terlerinin bu topraklara düşmesi gerekmektedir. Üretim yapan çiftçimize hükümet tüm kaynaklarını öncelikli olarak kullandırmalıdır. Bu toprakları alın terleri ile üretime kazandıran Türk çiftçisine çiftçi örgütlerinin şahsında saygılarımızı ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ülkemizin geleceği açısından, mevcut iktidarın tarımla ilgili politikalarını çok zararlı ve yanlış buluyoruz.”

Yapılan ziyaretten memnuniyetini belirten Genel Başkan Fehmi KİRAZ ise yaptığı konuşmada şu konulara değindi:

“Bugün dünya çiftçiler günü. Tarımın temsilcisi sivil toplum örgütü olarak biz de yürekten kutluyoruz. Çiftçilik gerçekten zorlaştı. Yılda bir ya da iki ürün alabiliyoruz. Tabiat şartlarına bağlı üretim yapıyoruz.  Tabiat olaylarının yanında fiyat politikaları da üreticiyi etkileyen önemli unsurlardan birisidir. Tarımdan ciddi bir kopuş var.  Girdi fiyatları yükseldi. Ürün fiyatları da dünya konjonktürüne de bağlı olarak çok fazla artmadı hatta bazı ürünlerde de düştü. Hal böyle olunca çiftçi kar elde edemediği gibi, tarımın sürdürülebilirliği sürekli olarak zorlaştı. Çiftçi durumu kurtarabilmek için bankalardan krediler kullanmak durumunda kaldı. Özellikle yabancı menşeli bankalar köy köy gezerek kredi kartları dağıttılar. Çiftçi bu kredilerden dolayı mağdur durumdadır. Diğer sektörlere yapılan ekonomik kriz önleme paketlerinin tarım için de yapılmasını istiyoruz. Mazotta ÖTV ve KDV, gübrede KDV indirimi gibi girdi maliyetlerini düşürücü tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Çiftçi borçlarının faizsiz süre uzatımının gerçekleştirilmesini istiyoruz. Üreticinin mağduriyetini giderici tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.”

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği olarak bizler de Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlar, ülkemiz tarımı adına hayırlara vesile olmasını dileriz.

 
Konu ile ilgili basında yer alan haberler
Dünya Çiftçiler Günü’nde tarım sektörüne destek çağrısı
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) Başkanı Fehmi Kiraz da Türkiye’de tarımın ve çiftçinin durumunun iyi olmadığını belirterek, kriz nedeniyle tarım sektörü için de paket açıklanmasını istedi.  TZYMB Genel Başkanı Kiraz, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, 2000 yılından bu yana 2,5 milyon kişinin tarım sektöründen koptuğuna ve 1 milyon hektar tarım arazisinin artık işlenemediğine işaret etti. Tarımsal girdilerden, mazotun fiyatının yüzde 30, gübrenin fiyatının yüzde 100-150 arttığını, bu nedenle gübre kullanımının yüzde 30-35 azaldığını anlatan kiraz, buna karşın ürün fiyatlarının düşmesi nedeniyle kar edemeyen çiftçinin borcunu yüzde 23 faiz ile kredi kullanarak kapatmak zorunda kaldığını kaydetti.
Bazı bankaların yüzde 45-50 faiz ile 20 bin-25 bin lira limitli kredi kullandırdığını belirten Kiraz, borcunu ödeyemeyen çiftçinin ise haciz ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Krizden etkilenen tarım sektörü için de diğer sektörlerde olduğu gibi bir önlem paketi açıklanmasını isteyen Fehmi Kiraz, tarımsal desteklemelerin, Tarım Kanunu’nda olduğu gibi en azından GSMH’ın yüzde 1’i seviyesine çıkarılması, tarımsal girdilerde KDV’nin düşürülmesi, tarımda kullanılan elektriğin fiyatının ve kredilerin yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı.